Biedt u mee op de Vlielandse ANWB paddestoelen?

ANWB paddenstoelenveiling

Een bericht vanuit de samenwerkingspartners Waterroute Vlieland:

De Vlielandse ANWB-paddenstoelen hebben menig voorbijganger wegwijs gemaakt met de paden en duinopgangen die leidden naar strand, haven of dorp. Maar vorige zomer was het tijd voor nieuwerwetse wijzers. Daarop schonk de Gemeente Vlieland de oude paaltjes aan de VVV Vlieland, met als doel ze te veilen en met de opbrengst een plan te realiseren dat het eiland ten goede komt. Met een paar lokale partijen om de tafel werd besloten dat het thema voor dit plan water zou zijn. Niet alleen omdat er trots verkondigd mag worden dat ‘s werelds beste water daar uit de kraan komt, ook omdat het Vlieland omlijst en allesbepalend is voor het landschap en alle vormen van leven.

Deze ontwerpen zijn slechts schetsen en nog geen definitieve weergave van de uiteindelijke installaties.

Waar het water zo in beweging is mogen de mensen niet achterblijven. Daarom is ervoor gekozen de waterkringloop van het eiland in beeld te brengen door middel van een route. De Waterroute staat nog in haar kinderschoenen, maar er liggen al schetsen voor de negen verschillende locaties die over het eiland verspreid te vinden zullen zijn. Elke plek vertelt iets over een ander gedeelte van deze volledig circulaire waterkringloop, zoals de magische zoetwaterbel die zich onder het eiland bevindt, hoe deze het eiland voorziet van drinkwater en hoe het gezuiverde water gewoon weer terug kan in de zee. Deze lessen worden gepresenteerd in de vorm van tekst en geluid, maar ook door middel van nog te bouwen installaties. Te voet en te fiets wordt de route interessant voor kinderen, volwassenen, eilanders, bezoekers, sporters en natuurliefhebbers. De Waterroute maakt men bewust van de waterkringloop in een omgeving die dit verhaal prachtig weerspiegelt.

Deze ontwerpen zijn slechts schetsen en nog geen definitieve weergave van de uiteindelijke installaties.

Terug naar de veiling, waarvan de opbrengst dit verhaal mogelijk zal maken. Van 1 tot en met 13 juni 2021 zullen de 20 ANWB-paddenstoelen geveild worden. Allemaal zijn ze uniek, afkomstig van de Postweg bijvoorbeeld, Vuurboetsduin of het Ankerpad. Het zullen bijzondere blikvangers zijn in menig achtertuin. Geïnteresseerden kunnen ook terecht op waterroutevlieland.nl. De Waterrroute is naar verwachting begin 2022 af.

 

Voor ondernemers die iets aan de route zouden kunnen bijdragen is in dit bestand nog meer informatie te vinden.

Dit project komt tot stand in samenwerking met de VVV Vlieland, Staatsbosbeheer, Kampeerterrein Stortemelk, Lab Vlieland, Into The Great Widen Open, Wetterskip Fryslân, Vitens, Stichting Aanloophaven Vlieland, de Noordwester, Provincie Fryslân (Iepen Mienskipsfûns), Gemeente Vlieland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân.

Voor vragen, suggesties, verbeteringen en ondersteuning staat de deur van de OVV uiteraard altijd open voor haar leden.

Winkeliers nemen contact op met Robin van Wakeren
Horeca ondernemers met Ilmar Vermeulen of Diede Westers
Duurzaamheid en bedrijventerrein Ate Dijkstra
Algemeen contact via secretariaat@ovvlieland.nl