Vlieland klaar voor coronaproof zomerseizoen

Persbericht Gemeente Vlieland:

Vanaf 3 juli is op Vlieland de openbare ruimte zo ingedeeld dat vakantiegangers en inwoners ontspannen en veilig van de zomer kunnen genieten. Een pakket aan maatregelen zorgt ervoor dat er ook op piekmomenten overal voldoende ruimte is. Een van de belangrijkste maatregelen is dat de Dorpsstraat ’s middags en ’s avonds exclusief voor voetgangers, winkels en terrassen is.

Nu langzamerhand weer meer mogelijk is, verwelkomt ook Vlieland graag weer de vakantiegangers, van wie velen jaarlijks terugkomen. Omdat anderhalve meter afstand houden essentieel blijft voor het voorkomen van een tweede piek in coronabesmettingen, zijn oplossingen ontwikkeld voor punten op het eiland waar opstoppingen zouden kunnen ontstaan. Zo is er meer ruimte gecreëerd op het Havenplein door parkeren tijdelijk te verbieden, looproutes te maken en de uitgifte van fietsen te verplaatsen. Ook zijn openingstijden van supermarkten verruimd om spreiding van de bezoekers mogelijk te maken.

Voetgangers de ruimte in de Dorpsstraat

De Dorpsstraat is elke dag van 12.00 tot 22.00 uur fiets- en autovrij. Voetgangers en mensen in een rolstoel of scootmobiel kunnen zo door gebruik van de rijbaan gemakkelijk anderhalve meter afstand houden. Ook is er meer ruimte voor terrassen, die daardoor ook binnen de coronarichtlijnen de maximale capaciteit kunnen bieden. De looproutes in de Dorpsstraat zijn gemarkeerd met speelse afbeeldingen, met voor de kinderen ook nog een speurtocht. In samenwerking met de organisatie van het jaarlijkse festival Into the Great Wide Open hebben we een mix van eilanders en enthousiaste Vlieland bezoekers  bereid gevonden om zich in te zetten als Dorpshost. Op verschillende plaatsen zijn deze gastheren en gastvrouwen aanwezig om vragen te beantwoorden en de weg te wijzen naar bijvoorbeeld tijdelijke fietsenstallingen. Alles is erop gericht om te zorgen voor een veilig en gezellig zomerseizoen.

Vlielanders geven de ruimte

Wethouder Dick Visser en Corinne de Groot van de Ondernemersvereniging Vlieland gaven de aftrap voor de zomermaatregelen door hun fiets te parkeren in de fietsenstalling op het Havenplein. “Ik ben er trots op dat we samen met ondernemers en inwoners dit breed gedragen plan hebben kunnen ontwikkelen. Wij hopen op een mooie zomer, voor Vlieland een belangrijk seizoen. Daarom geven Vlielanders graag de gasten en elkaar de ruimte om te genieten van ons eiland.” Aldus wethouder Visser.

Praktische informatie

De zomermaatregelen zijn van kracht van 3 juli tot en met 31 augustus. Het voetgangersgebied van de Dorpsstraat loopt van het Loodshotel tot de Molenglop. Op www.vlieland.net/corona is alle informatie te vinden, bijvoorbeeld over de inrichting van het Havenplein en de locaties van de fietsenstallingen (o.a. Havenplein, Kerkplein etc.)

Voor vragen, suggesties, verbeteringen en ondersteuning staat de deur van de OVV uiteraard altijd open voor haar leden.

Winkeliers nemen contact op met Robin van Wakeren
Horeca ondernemers met Ilmar Vermeulen of Diede Westers
Algemeen contact via secretariaat@ovvlieland.nl